Home Aktuality
Střípky ke zdraví pro naše strávníky PDF Tisk Email

 

Aktuální informace k projektu na:


https://www.happysnack.cz/


 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


 

 

Projekt EU

Ovoce a zelenina do škol

 

Happysnack 5/2016



V rámci doprovodných opatření evropského projektu Ovoce a zelenina do škol společnost Come vending s.r.o. z Opavy připravila jedinečný projekt "Adoptuj si své rajčátko!".  Tato aktivita je součástí projektu Happysnack na základních školách po celé České republice. Dvacet pět tisíc dětí prvního stupně základních škol si "adoptuje" malou sazeničku rajčátka. K získání osobního vztahu si žáci mohou rostlinku pojmenovat, vyplnit občanský průkaz rostlinky, rodný list a označí si ji zapichovátkem. Odměnou za jejich starostlivost a péči od května do Vánoc jim budou sladké plody rajčátek.


Cílem celého projektu je posílit vztah dětí k živé přírodě a podpořit znalosti o rostlinkách, jejichž plody si mohou samy vypěstovat a zkonzumovat.

 

Nahlédnete-li na níže uvedený odkaz, můžete se nechat inspirovat svými vrstevníky z jiných škol a poté se s námi podělit o pěkné obrázky, např. na www stránkách naší školy.

 

https://www.facebook.com/happysnack.cz/?fref=ts


PROHLÁŠENÍ O RESPEKTOVÁNÍ POŽADAVKŮ TZV. PAMLSKOVÉ VYHLÁŠKY

 

 

Iva Klemešová / 19.5.2016

 

 

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


 

 Naše školní jídelna se připojila ke kampani

 „Solme s rozumem“ vyhlášené Hlavním hygienikem ČR 

MUDr. Vladimírem Valentou, Ph. D. ze dne 24.2.2016
     


Každý Čech sní za rok šest kilogramů soli. Na den tak v průměru připadá 16,5 gramů. Sůl nadměrně konzumují také děti, a proto hlavní hygienik ČR iniciuje výzvu k nastartování a následnému rozvoji aktivit na podporu zdraví a prevenci nemocí v oblasti snížení konzumace soli. 


Současný příjem soli v České republice výrazně převyšuje doporučený denní příjem soli a to jak u dospělých, tak i u dětí. Nadměrná konzumace soli je významným rizikovým faktorem mnoha závažných onemocnění. Výzva nabízí doporučení, jak mohou různé subjekty, včetně škol a školských zařízení přispět ke snížení nadměrného příjmu soli v České republice. K výzvě se lze připojit na webové stránce www.mene-solit.cz, kde jsou uvedeny další informace.

  

Další informace na: http://www.mzcr.cz/dokumenty/%E2%80%9Esolme-s-rozumem-vyzyva-hlavni-hygienik-cr-v-ramci-stejnojmenne-kampane_11486_1.html

 

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *



Naše školní jídelna je zapojena do celostátního projektu Zdravá školní jídelna 


http://www.zdravaskolnijidelna.cz/ 


Při své činnosti se ŠJ řídí Přílohou č.1 k vyhlášce č.107/2005 Sb., o školním stravování ve znění pozdějších předpisů, kde jsou uvedeny výživové normy pro vybrané komodity potravin, vztažené na strávníka a den v závislosti na jejich věkové kategorii a postupuje dle Nutričního doporučení k tzv. Spotřebnímu koši vydaného Ministerstvem zdravotnictvím ČR a Státním zdravotním ústavem v Praze v platnosti od 1.9.2015.


 

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

 


 

Jídelníček k nahlédnutí na www.strava.cz

 Na liště pod logem STRAVA.cz se Vám otevře nabídka a pokud potřebujete informace o jídelníčku, klikněte na druhé políčko z leva "JÍDELNÍČKY" a do výběru jídelny zadejte kód 0691. 


Zájemcům budou pro přístup do aplikace  sděleny přihlašovací údaje. Můžete o ně požádat v kanceláři ŠJ nebo na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Podrobněji na www.strava.cz 

ŠJ/ Iva Klemešová, 28.8.2015

 

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

 

 

Informace k prázdninovému provozu ŠJ
 
Od 20.7.2015 do 21.8.2015 čerpáme řádnou dovolenou.
 
Máte-li dotaz k zahájení stravování prvňáčka, nového žáka v 2.-9.třídách nebo máte své dítě přijato do 5.tř.MŠ "Krtečci" a nemáte ještě podanou přihlášku ke stravování?
 
Nabízím možnost zaslání svého dotazu na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript  a já Vám v nejbližším možném termínu odpovím (sdělím informace a VS k platbě stravného, atd.).
 
Přeji hezké prázdniny. Iva Klemešová, vedoucí ŠJ
 
ŠJ / 3.7.2015
 
 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Informace pro strávníky a jejich rodiče k zařazování do věkových skupin (kategorií) ve školním stravování

Otázka:

Podle jakých kritérií se volí výše stravného?

 

Otázka:

Proč žák, který chodí do čtvrté třídy a má 11 let až v srpnu 2015 je zařazen v kategorii 11-14 let?

 

Odpovědí je výňatek z vyhlášky:

Do věkových skupin jsou strávníci zařazováni na dobu školního roku, ve kterém dosahují věku podle bodů 1 až 4 přílohy č. 2 k vyhlášce č.107/2005 Sb. o školním stravování.

 

Období školního roku je definováno v zákoně č.561/2004 Sb. školského zákona, § 24,odst. č.1

(Tato vyhláška byla vydána na základě zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základní, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), a po dohodě s Ministerstvem zdravotnictví podle §121 odst. 2 školského zákona.)

 

Z tohoto odvozujeme tuto skutečnost:

Žák má v podstatě celý školní rok 10 let, tedy od 1.9. do 30.6. Ale školní rok končí, až 31.8. Proto musí být zařazen do vyšší kategorie, než jsou např. jeho spolužáci ve třídě.

To stejné platí i pro žáky osmých tříd, v kterých jsou také spolužáci s dvěmi kategoriemi.

 

ŠJ/Iva Klemešová, vedoucí ŠJ

29.6.2015

 

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Jak má vypadat správný jídelníček školáka? 

 

Během růstu a dospívání se mění nároky těla na příjem energie a živin. Sacharidy by měly pokrýt o něco více než polovinu celkové denní energie, bílkoviny přibližně 15 %, tuky 30 – 35 %. Potřeba tuků je ve školním věku mírně vyšší než u dospělých, „light“ výrobky jsou pro většinu dětí nevhodné.

 

 

 

Jídelníček školních dětí má být co nejpestřejší a měl by obsahovat alespoň 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce denně, dostatek celozrnných obilnin, dále polotučné mléčné výrobky, libové maso, ryby, luštěniny a kvalitní rostlinné oleje. Omezit je třeba sladkosti, sladké nápoje, smažené a přesolené potraviny, uzeniny a tučné potraviny. Více informací na:

 

http://www.viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&;;;view=category&id=61&Itemid=111

 

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Dobrý den všem strávníkům naší ŠJ.


Ve čtvrtek 23.10.2014 jste měli možnost ochutnat k zeleninové čočce s kysanou smetanou masový karbenátek s bulgurem.


V našem masovém karbenátku pro všechny strávníky bylo celkem zpracováno 23 kg vepřového masa, 7 kg hovězího masa a 3 kg bulguru. Když se podíváme v jakém poměru bylo maso k bulguru, tak nám vychází poměr 10kg masa : 1kg bulguru. To znamená, že na cca 1kg směsi na karbenátek bylo použito 0,9 kg (900g) masa a 0,1 kg (100g) pšeničného bulguru, tj. cca 90% masa a 10% bulguru ... 


Přeji hezké dny. Iva Klemešová, vedoucí ŠJ


ŠJ / 24. 10. 2014

 




* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


 

Vážení strávníci z Melantrišky a ostatní, kteří jste dobrouzdali po internetu až k nám.

Zdravím Vás a děkuji, že jste navštívili naše "Střípky ke zdraví".

 

V pátek 17.10.2014 jsem s našimi kuchařkami pro Vás připravila po výživové stránce maličko vhodnější variantu klasické české kuchyně.

Sekaná pečeně v rajské omáčce byla "odlehčena" bulgurem v poměru 10:1 (10kg masa : 1kg bulguru) a jako příloha byl podáván klasický houskový knedlík s knedlíkem vícezrnným z celozrnné pšeničné mouky (graham), ovesných vloček a pšeničných otrub. Zeleninová polévka byla s vložkou ovesných vloček.    

Bulgur jste si všichni mohli i osahat v malých ukázkách před a po uvaření u kanceláře ŠJ (pod nástěnkou) i u výdejního okýnka.


Co je to bulgur?

je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici. Vyčištěné zrno pšenice se po termickém ošetření párou vysuší, pak se hrubě drtí a třídí, obal zrna (otruby) je odstraněn. Název potraviny pochází z arabštiny a v překladu znamená „uvařený“. Pšeničný bulgur se může také použít jen po namočení ve studené vodě, lépe jej však povařit. V pokrmech české kuchyně se hodí jako příloha místo rýže nebo těstovin, do salátů, polévek, nádivek, mletých mas, pomazánek … Bulgur je jednou ze základních potravin na Blízkém východě, Střední Asii, severní Africe a v Indii.

Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamínyminerály.

Z výživového hlediska oceňujeme u této obiloviny jeho příznivý glykemický index, který je nižší než u podobně zpracovaného a známějšího kuskusu. Nutriční hodnoty uváděné na obale výrobku jsou pro 100 g potraviny: energie v kJ 1512, bílkoviny 12,5 g, tuky 1 g, sacharidy 78,1 g. Vařením se trojnásobně zvětší objem bulguru a nutriční hodnoty na 100 g uvařeného produktu jsou 3 x nižší.

 

 

V následujícím týdnu pro Vás ve čtvrtek připravujeme opět bulgur a to v masovém karbenátku, který bude podáván s čočkou, zeleninovým salátem a celozrnným pečivem. 


Ti z Vás, kteří vnímají jídlo jako důležitou „pohonnou hmotu“ pro své tělo, jistě tyto změny uvítají a třeba se se mnou podělí o svůj názor nebo donesou nějaký hezký obrázek s tématikou zdravého stravování (můžete kreslit i vystřihovat z časopisů). 


Dveře kanceláře ŠJ jsou pro Vás otevřené.

 

Přeji Vám pohodové dny. Iva Klemešová, vedoucí ŠJ

 

ŠJ / 17. 10. 2014

 

 

 

 

 

 

 
 

Kalendář akcí

květen 2018
Ne Po Út St Čt So
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2